Oficiální distributor laboratorní techniky FOSS v ČR a SR

PN-A-82109:2010 Maso a masné výrobky - Stanovení obsahu tuku, bílkovin a vody 

Na jaře roku 2014 vyšla officiální ČSN norma pro stanovení obsahu tuku, bílkovin a vody v mase a masných produktech. Tato norma je českou verzí polské normy PN-A-82109:2010 a vznikla ve spolupráci Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, MILCOM servis a.s. a FOSS.

Účel normy:

Norma by měla posloužit všem výrobcům, zpracovatelům a laboratořím, kteří chtějí mít rychlý a přesný přístroj pro stanovení kvality svých výrobků a surovin. Díky používání přístroje FoodScan a schválené metodě, je chráněn, jak výrobce, tak i konečný zákazník, před falšováním a zkreslováním výsledků ohledně obsahu jednotlivých složek ve výrobcích. Schválená metoda a tedy i přístroj je používán v mnohých zemích, jako "zlatý standard" pro zjišťování a kontrolu jakosti. Díky jedinečnému přístroji a již plně předinstalovaných kalibracích, je možné si kontrolovat obsah jednotlivých parametrů sami. Již není nutné dále platit za drahé a již neaktuální laboratorní testy, protože je máte všechny ihned k dispozici.

Postup schválení normy:

Firma FOSS zorganizovala mezilaboratorní studie na přístrojích FoodScan v Polsku následujícím způsobem:

1. Formálně byl projekt veden ve Varšavě na zemědělské univerzitě – fakulta technologie masa. Byly provedeny referenční analýzy v analytickém centrum akreditované laboratoře na Vysoké škole zemědělské ve Varšavě.

2. FOSS Polsko bylo neformálním koordinátorem a objednavatelem projektu a hradilo veškeré náklady.

3. Do projektu se zapojilo 20 zpracovatelů masa, kteří používají FoodScan.

4. V počáteční fázi se ověřovalo, zda všichni uchazeči používají stejné kalibrační verze a pokud ne byli aktualizovány.

5. Akreditovaná laboratoř všem uvedeným zpracovatelům zasílala šarže vzorků (11 typů mas) a do 24 hodin se provedlo analyzování na přístrojích FoodScan. Všechny vzorky byly rozdrceny síto 3x3mm, promíchány do 25 částí (250g jeden vzorek) a vakuově zabaleno do fóliových sáčků. Takto připravené a uložené do chladících boxů se posílali účastníkům. Analyzovali se následující typy vzorků: vídeňské klobásy, vepřové maso (libové), vepřové (tučné), hovězí (tučné, libové) a klobásové směsi

6. Univerzita vydala zprávu se všemi statistikami (korelace, opakovatelnostmi, reprodukovatelnosti)

7. Na základě zprávy byl připraven návrh polské normy a napsána žádost polskému normalizačnímu výboru o vydání nové polské standardy. Celý projekt trval asi jeden rok.

8. Výsledkem je norma ANN kalibrace s aplikací databáze a NIT systému.