Oficiální distributor laboratorní techniky FOSS v ČR a SR

 

Síťová podpora při analýze mléka a mléčných produktů

Perfektní načasování pro síťovou podporu analýzy mléčných výrobků. Balíček vzdáleného monitorování a podpory pro analyzátor mléka a mléčných výrobků chrání tradiční hodnoty kvality přední brazilské mlékárny Tirolez.

 

Společnost Tirolez, která byla založena před 40 lety, je jednou z nejtradičnějších mléčných značek v Brazílii. Společnost má distribuční centrum v São Paulu a ne méně než šest továren v Minas Gerais (Tiros, Arapuá a Carmo do Paranaíba), São Paulo (Monte Aprazível a Lins) a Santa Catarina (Caxambu do Sul).

V závodě v Tiros byl nainstalován nový analyzátor mléka a rychle se osvědčil jako velká pomoc při ochraně renomované kvality produktů Tirolez. Další výhody moderní analytické technologie pak byly zřejmé prostřednictvím služeb dodávaných s přístrojem.

Udržujte vše ve správném chodu

Analyzátor velmi usnadňuje spolehlivé testování pro kohokoli, ale i přesto musí kontroloři kvality stále sledovat výkon přístroje, řešit případné technické problémy a zajistit, aby byl používán správně. Chytré řešení všech těchto aspektů vlastnictví analytických přístrojů se představilo v podobě takzvaných služeb digitální podpory.


„Tento nástroj se osvědčil jako velmi užitečný

pro jakoukoli podporu

prováděnou technickým týmem,

a to i na dálku.“


Stejně jako u většiny moderních analyzátorů mléka je MilkoScan Mars podporován online systémem FossAssure, který pomáhá zajistit, aby analyzátor a operátoři fungovali nepřetržitě. „O FossAssure jsem se dozvěděl hned po pořízení analyzátoru MARS, kde technici FOSS tento nástroj zmínili a představili jeho výhody,“ říká manažer kontroly kvality Laysa Araújo.

Vysvětluje, jak bylo dříve nutné provádět pravidelné monitorování a přenášet výsledky analýzy do tabulky pro monitorování a hodnocení, zejména pro kontrolu výkonu kalibrace dodávané s analyzátorem proti místním odchylkám ve vzorcích mléka. Typickým příkladem mohou být sezónní výkyvy v kvalitě mléka způsobené změnami v krmivu ze zimy na léto a podobně.

Kromě toho měsíční zprávy sledují výkon a frekvenci měření, což umožňuje v případě potřeby zjistit a opravit jakékoli tendence a problémy. „Systém FossAssure nyní poskytuje větší pohodlí při možnosti vzdáleného přístupu k zařízení." Měsíční diagnostické zprávy zařízení navíc signalizují jakoukoli odchylku,“ říká Araújo.


Praktické řešení pro náročné časy

Mít systém, kde odborník může vzdáleně podporovat uživatele, je vysoce relevantní s ohledem na omezení v koronavirové krizi, kde je omezeno cestování a návštěvy přímo na místě.

Araújo vysvětluje: „Tento nástroj se ukázal jako velmi užitečný pro jakoukoli podporu prováděnou technickým týmem, a to i na dálku. Máme vzdálenou technickou podporu a zároveň můžeme chránit integritu týmu v tak kritické době po celém světě, kde se snažíme o maximální bezpečnost našich zaměstnanců a partnerů, kteří poskytují služby. To pomáhá při rychlém řešení jakýchkoli problémů prostřednictvím podpory týmu, který je proškolen v technologii FOSS. “

Spojení hardware a software pro skvělé výsledky

Analyzátor MilkoScan Mars testuje mléko až na šest klíčových parametrů, jako jsou tuky a bílkoviny a sušina, během jedné minuty. Tyto rychlé testy umožňují mlékárnám stanovit odpovídající cenu za dodávky založené na analýze přímo na místě a tak poskytnout pevný základ pro rozhodnutí týkající se kontroly produkce na základě kvality vstupní suroviny. Na konci procesu může analyzátor provádět rychlé kontroly hotových výrobků před tím, než opustí mlékárnu.

Použití MilkoScanu Mars v kombinaci se systémem FossAssure je dobrým příkladem toho, jak nedávný technologický vývoj posunul analýzu mléka na novou úroveň.

Organizace, jako je Tirolez, mohou využívat plnou hodnotu analyzátoru a zároveň zkrátit čas strávený údržbou a možnými prostoji přístroje. Například operátor v mlékárně může jen dobře využít konzistentní analytická data ke zlepšení procesů a zvýšení kvality, aniž by se musel starat o provoz a údržbu zařízení.

„Předtím byla očekávání velmi pozitivní, ale nebyl jsem si plně vědom všech kladů nástroje.“ uzavírá Araújo.

Snad nejdůležitější je, že v dnešní době bude vždy k dispozici odborná podpora, bez ohledu na vzdálenost.

FossAssure™ a FossAssure™ Pro

Pra­vi­del­né mě­síč­ní re­por­to­vá­ní a va­li­da­ce po­stu­pů, časté sle­do­vá­ní stavu pří­stro­je, díky kte­ré­mu za­jis­tí­te pro­vo­zu­schop­nost pří­stro­je a op­ti­ma­li­zu­je­te kaž­do­den­ní operace.

 

 

Zdroj: FOSS

Definice technologie používané v potravinářské výrobě - FTIR

Infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) je spektroskopická technika, která využívá přirozeně se vyskytujícího elektromagnetického spektra definovaného vlnovými délkami mezi 2 500 nm a 25 000 nm. Toto je „střední infračervená oblast“, takže můžete slyšet také o metodě označované jako „střední infračervené záření“. Obecně se však jedná o název techniky používané k převodu naměřených dat na použitelný výsledek (Fourierova transformace), který je rozšířený, tedy Fourier Transform Infrared, zkráceně FTIR.

Vzrůstající frekvence

Vzrůstající vlnová délka

 

Frekvence=1/vlnová délka

Výhoda FTIR
Celkové výhody použití analýzy FTIR spočívají v tom, že poskytuje rychlé analytické údaje pro lepší rozhodování v potravinářských a zemědělských výrobních procesech. To je zvláště užitečné pro testování kapalných vzorků, jako je mléko a víno. Ve srovnání s tradičními analytickými metodami vyžaduje malou nebo žádnou přípravu vzorku a žádné chemikálie nebo spotřební materiál. Je nedestruktivní, uživatelsky příjemná, rychlá, spolehlivá a přesná.

 

Jak FTIR funguje
• Světlo ze širokopásmového světelného zdroje obsahující celé spektrum vlnových délek, které mají být měřeny, prochází zařízením zvaným interferometr.
• Interferometr modifikuje světlo zvláštním způsobem, aby bylo možné následné zpracování dat.
• Paprsek prochází vzorkem, kde dochází k absorpci závislé na vzorku.
• Světlo je detekováno a předáno do počítače.
• Počítač zpracovává všechna data, aby odvodil, jaká je absorpce na každé vlnové délce, a generuje spektrum odpovídající datům pomocí techniky Fourierovy transformace.



Preferovaná technologie infračervené analýzy
FTIR odvádí tak skvělou práci, že se mezi konstruktéry infračervených přístrojů řadí často mezi preferovanou technologii.

Protože spektra generovaná analyzátorem FTIR jsou založena na mnoha datových bodech, poskytují vysoce přesný spektrální profil analyzovaného vzorku. Přesnost a opakovatelnost výsledků je ve skutečnosti často přinejmenším stejně dobrá, ne-li lepší, než tradiční chemická analýza.
Nejnovější přístroje generace FTIR jsou optimalizovány pro vynikající poměr signálu k šumu. Klíčové mechanické části, jako je kyveta, kde je světlo prosvěcováno velmi tenkou vrstvou vzorku, jsou navrženy tak, aby vydržely opotřebení, které by jinak mohlo způsobit posun optiky. Například analyzátor FOSS MilkoScan 7 může testovat až 600 vzorků mléka za hodinu, týden po týdnu bez úpravy. Důvodem je mimo jiné průmyslová diamantová kyveta v srdci analyzátoru. V tomto ohledu poskytuje FTIR solidní platformu pro standardizované přístroje a vývoj vysoce stabilních kalibrací, které lze použít u více přístrojů.
Kombinace vysoké citlivosti s plným spektrem je FTIR zvláště užitečná pro měření parametrů s nízkými koncentracemi, jako jsou fenolové sloučeniny v hroznech, které přispívají k barvě a chuti vína. Navíc, s mnoha interferometry FTIR, které skenují celé infračervené spektrum a současně sbírají data, lze více parametrů měřit v jednom testu, který obvykle trvá jen několik sekund.
Jako příklad lze uvést jen některé parametry, které lze měřit ze vzorku hotového vína pomocí přístroje FOSS WineScan SO2: alkohol, glukóza/fruktóza, kyselina jablečná, těkavé kyseliny, celkové kyseliny, pH, volný a celkový oxid siřičitý. Poslední dva uvedené parametry představují zvláště chytrou aplikaci FTIR, protože současně měří ve víně většinu parametrů a v plynu měří SO2. SO2 je nejvíce měřeným parametrem ve vinařství a tradiční analýza trvá nejméně 15 minut ve srovnání se třemi minutami s WineScan SO2.

Analytické jednotky FTIR lze použít ke kontrole abnormalit, například ve vzorku mléka, aby se zkontrolovalo, zda nebylo náhodně kontaminováno čisticími roztoky.

 


Screening mléka na abnormality pomocí FTIR
Další silnou stránkou FTIR je to, že analytické přístroje mohou být také naprogramovány tak, aby kontrolovaly abnormality ve vzorku, například v mléce, aby se zkontrolovalo, zda nebyl kontaminován stopami čisticích roztoků. Screening se provádí současně s měřením složení a není zapotřebí žádné další vybavení ani čas.
Funguje tak, že testuje vzorek mléka proti profilu běžného mléka. Přírodní syrové mléko má zvláštní infračervené spektrum - jedinečnou oblast. Pomocí FTIR analýzy je možné naprogramovat analyzátor tak, aby rozpoznával spektra představující čisté syrové mléko. Pokud dojde k neshodě, zobrazí se varování. To uživatele upozorní na potřebu dalšího testování, aby se určila povaha abnormality.
Koncepce screeningu zavádí novou a pohodlnou možnost testování pro rutinní testování mléka, například pro testování vzorků mléka z hlediska nejrůznějších abnormalit, pro kontrolu, zda nejsou různé typy mléka smíchány, a pro monitorování mléka z hlediska konzistentní kvality finálních mléčných produktů.

 

Proč používat něco jiného: FTIR versus NIR
FTIR spektroskopie je v zásadě velmi podobná spektroskopii Near Infrared (NIR), ale pracuje na delších vlnových délkách, kde jsou chemické informace ze vzorků specifičtější.
Přestože citlivost a rozsah nabízený delšími vlnovými délkami nabízí mnoho výhod, při testování většího počtu vzorků naráží na přirozenou bariéru. Důvodem je, že světlo může proniknout pouze do velmi tenkého vzorku (30 - 50 µm kapalina). NIR může v závislosti na vlnové délce proniknout až do 20 mm vzorku, což zvyšuje účinnost NIR pro pevné vzorky.

 

Šest prvků dobrého přístroje FTIR
Stabilní výkon v čase, zpětná kompatibilita a robustnost aplikačního prostředí jsou jen některé z úvah při výběru přístroje FTIR. Shrnuli jsme zde hlavní oblasti, které je třeba zvážit.


1. Optický výkon v celé střední infračervené vlnové délce
Široký rozsah vlnových délek umožňuje testovat mnoho věcí od tuku a bílkovin po pokročilejší testování, jako je screening abnormalit v mléce. Stejný vysoký výkon na všech vlnových délkách je však nezbytný pro zajištění spolehlivých výsledků.

2. Flexibilní a snadno použitelný
FTIR se stále více používá ve výrobní oblasti, obvykle v kontrolní místnosti. Personál ve výrobě musí provádět testy rychle a snadno s nízkým rizikem lidské chyby. Správné možnosti vkládání vzorku, například bez přípravy vzorku nebo s malou přípravou a automatické čištění po testování, umožňují operátorovi vložit vzorek a odejít poté, co je výsledek změřen.

3. Robustní kalibrace a 100%ní kompatibilita kalibrace
Nové řešení by mělo být 100%ně zpětně kompatibilní s předchozími typy přístrojů, aby bylo snadné využít stávající kalibrační data a přenést je bez ztráty funkčnosti kalibrace. Ready-made kalibrace umožňují simultánní analýzu hlavních parametrů ve vzorcích, například kalibrace jsou založeny na rozsáhlé databázi FOSS FTIR vytvořené sběrem dat po mnoho let.

4. Tovární standardizace
U každého přístroje, který opouští továrnu, by měla být standardizována: intenzita světla, šířka pásma a přesnost vlnové délky, aby byla zajištěna úplná konzistence mezi přístroji. Kromě toho, jakmile je přístroj v provozu, jsou k řízení jeho výkonu a zajištění toho, aby se v průběhu času nevyskytovaly žádné odchylky, zapotřebí externí nebo zabudované měřící standardy. To udržuje nepřetržitou kontrolu.

5. Robustnost pro prostředí analýzy
Přístroj FTIR by měl být navržen pro uživatelské prostředí, např. pokud je určen pro testování hroznů na váze pro platební účely, měl by být schopen odolat kolísání teploty, vlhkosti a určitému množství vibrací.

6. Síťové připojení pro efektivní správu nástrojů
Skutečná síť je mnohem víc než připojení k internetu. Mělo by vám umožnit nahlédnout do přístroje a zkontrolovat jeho výkon a provést úpravy nebo aktualizace kalibrací. Toto je nutné pro umožnění vzdálené správy a dohled nad více přístroji z jednoho místa. Všechny aktualizace a kalibrace mohou být prováděny centrálně pro lepší výkon přístroje a pohodlí. To nejen šetří váš čas, ale jak se ukázalo také významně snižuje náklady.

 

In-line FTIR, nová hranice
Zatímco in-line NIR je již zavedeným konceptem pro přísnou kontrolu kvality a ekonomiky výroby, úloha zavedení FTIR do výrobní linky se až donedávna ukazovala jako problematická.
Vývoj provedený FOSS nyní překonal technologické bariéry, které umožňují použití FTIR pro testování tekutého mléka přímo in-line v procesním toku, aby bylo možné provádět kontinuální měření každých několik sekund. To poskytuje operátorům mnohem ostřejší obraz kolísání v průběhu procesu, například obsahu bílkovin v mléce, které proudí do procesu výroby sýrů. Operátoři mohou podle toho podniknout včasná opatření, aby splnili výrobní cíle.

 


Produkty FOSS využívající FTIR - některé příklady:

MilkoScan™ FT1

MilkoScan FT1 nabízí nejnovější testování tekutého mléka, které analyzuje hlavní složky produktů v mléce, jakož i screening na abnormality mléka - najednou. Výsledky analýzy lze použít pro platby, zajištění bezpečnosti surovin, výpočet hmotnostní bilance pro účely standardizace a ověření konečných produktů.

MilkoScan™ 7

MilkoScan 7 je plně automatický analyzátor mléka v souladu s IDF a AOAC) pro zpeněžování mléka a kontrolu užitkovosti krav. Poskytuje rychlé, spolehlivé a přesné testování syrového mléka včetně řady nových možností, jako je profil mléka, volné mastné kyseliny, analýza močoviny nebo kaseinu.

WineScan™ SO2

Měřením více parametrů hroznového moštu a vína, včetně volného a celkového SO2, je WineScan SO2 výkonným nástrojem pro vinaře. Poskytuje příležitosti ke zlepšení kvality a snížení rizik ve výrobě, například při optimalizaci sklizně, odstranění problémů při kvašení, rizika snížení kvality v tancích a zamezení zvýšení těkavých kyselin v sudech.

 

Zdroj: FOSS

Kruhový test

Globální kruhový test FOSS je jen jedním z mnoha vývojových trendů, které přispívají ke stabilním a sladěným testům obilovin po celém světě.
Kruhový test se používá především ke kontrole spolehlivosti měření infračerveného záření (NIR) v obilovinách a obvykle zahrnuje až 40 laboratoří ze šesti kontinentů.

Účelem kruhového testu je porovnat výsledky zkoušek získané pomocí široce používané kalibrace obilovin pro analyzátory zrna FOSS řady Infratec (Nova /1241/TM) s výsledky zkoušek z různých referenčních laboratoří.

Zpracování globálních variací ve vzorcích obilí
Tento kruhový test mimo jiné pomáhá ověřit, zda kalibrace vyhovuje typickým sezónním změnám, ke kterým dochází u vzorků zrn v různých geografických oblastech a od sklizně ke sklizni. Tyto odchylky lze zpracovat, protože kalibrace používá tzv. Přístup umělé neuronové sítě (ANN). Kalibrace ANN je založena na údajích z více než 50 000 vzorků obilí získaných společností FOSS po mnoho let práce v globálním odvětví výkupu obilí.

Kruhový test byl založen v roce 2007 jako přirozený vývoj periodických studií s referenčními laboratořemi. Původně se účastnilo 19 účastnických laboratoří (Evropa). Nyní zahrnuje až 40 laboratoří z Evropy, Severní a Jižní Ameriky, Jižní Afriky, Oceánie a Asie, Číny, Malajsie, Ruska a Argentiny.


Zaměřeno na zrno
Faktory jako je standardizované přístroje, stabilní kalibrace, propojení přístrojů do uživatelské sítě a schvalování dnes významně přispívají k přesnosti testování zrna.

Stabilní výsledky s NIR

Výsledky z následných kruhových testů ukazují, že kalibrace umělé neuronové sítě (ANN) FOSS jsou velmi stabilní pro parametry bílkoviny a vlhkosti v pšenici a ječmeni proti referenčním metodám. Dobrý výkon u predikčních modelů řepky je patrný zejména z hlediska reprodukovatelnosti, která je o něco lepší než referenční metoda.

V rozhovoru pro Grain Network Meeting, FOSS Chemometrician, pan Tomas Nilsson ukázal výsledky naznačující vynikající stabilitu a výkon kalibrací ANN. Řekl: „Tento mezinárodní kruhový test je nezbytný pro ověření podle norem ISO a pro zabránění manipulace s kalibračními modely. Je také důležitý při sledování referenčních metod, lokálních predikčních modelů, přístrojů a reprodukovatelnosti predikčních modelů FOSS ANN. “

 

Zdroj: FOSS