Screening ketózy u dojnic
Centrální laboratoře mohou nyní využít nový systém screeningu mléka a včas tak varovat chovatele před ketózou – metabolickým stavem dojnic, který může snížit výnos o více než 500 kilogramů mléka na krávu za rok tím, že nepříznivě ovlivňuje reprodukci a dobré životní podmínky zvířat.
Systém byl vyzkoušen jako nová služba pro zemědělce v Nizozemsku 1. března 2011. Získané informace o možné ketóze umožnilo podezřelé vzorky označit a dát k dalšímu testování. Výsledky analýzy se tudíž neposkytují jako konkrétní měření, ale jako varování, že zdraví krávy nemusí být stoprocentní.
Laboratoře, které systém používají, mohou zajistit informovanost farmářů pravidelným měsíčním screeningem o začátku laktaci krav a jednotlivé ohrožené krávy tak mohou být léčeny. Prostředky použité pro mokré testování lze racionalizovat tím, že dochází ke snížení počtu testovaných vzorků, které identifikoval MilkoScan.
Screening ketózy - globální úspěch
Zájem laboratoří o možnost screeningu ketózy na MilkoScanu FT+ se na celém světě neustále zvyšuje. Zaznamenáváme pozitivní zpětná vazbu na modely predikce ketózy a tyto modely FOSS neustále vylepšuje a rozšiřuje o nová data poskytnutá uživateli v této oblasti. Aktualizované modely budou k dispozici na konci roku 2014. Aplikační dokumenty s doplněnými informacemi Vám na zažádání zašleme.
Indikace ketózy je založena na FTIR technologii, kterou standardně používají analytické přístroje jako je MilkoScan FT+, analyzér testující celou škálu parametrů v mléce, například obsah tuku a bílkovin. Parametr byl vyvinut firmou FOSS jako reakce na požadavek asociace zabývající se zlepšováním chovu dojnic na farmách.
Ketóza se vyskytuje u dojnic tehdy, kdy poměr přijímané energie v potravě a výdej energie při dojení nejsou v rovnováze, respektive přísun energie není dostačující. Klinická ketóza nastává, když používané krmivo není bohaté na živiny a tím krávě neposkytuje dostatečný příjem energie, nebo když přestává kráva přijímat potravu kvůli acidóze nebo jiným onemocněním a zároveň stále produkuje mléko a je dojena.
V obou případech je energie získávaná z tukových zásob příliš vysoká, stejně jako přeměna tuku na glukózu v játrech a tudíž výsledkem je vylučování acetonu a beta-hydroxybutyrátu (BHB) jako reziduí.
Dopady ketózy
Metabolické poruchy jako je ketóza způsobují ekonomické ztráty ve výrobě mléka a snižují reprodukční výkonnost dojnic. Podle výzkumníků, subklinická a klinická ketóza je hlavním problémem v moderním chovu dojnic. Na celém světě byla zaznamenána prevalence 7 - 32 %.
Oficiální distributor laboratorní techniky FOSS v ČR a SR